Badbevalling

Warm water heeft een ontspannende werking, ook tijdens een bevalling. Vaak merk je al als je onder de douche of in bad gaat zitten dat u de weeën wat beter op kunt vangen. Het lijkt of de pijn wat minder intens is. Wanneer u in bad bevalt, kunt u optimaal van deze ontspanning gebruik maken. Daarbij komt dat het bevallingsbad een groot bad is waarin u gemakkelijk kunt bewegen, en dus steeds van houding kan wisselen.

Door het water heeft u ook geen last van de zwaartekracht en is bewegen makkelijker. Het warme water helpt u te ontspannen waardoor de ontsluiting vlotter kan verlopen. De geboorte van uw kindje gaat in het water geleidelijker doordat je kindje vanuit het warme vruchtwater in het warme badwater komt. U moet zich realiseren dat het water niet altijd helder blijft, bloed en ontlasting verdunt in het water en daardoor kan het water troebel worden.

Vragen?

Heb je een vraag? Wij staan je graag te woord.

Tel: 06 – 44 38 56 90

bad

Wie mag er in bad bevallen?

Goed om te weten en voorwaarden

Iedereen die thuis mag bevallen, mag ook in bad bevallen. Indien je medisch bevalt, dan dien je in het ziekenhuis te bevallen en is een waterbevalling vaak uitgesloten.

Een bad bevalling houdt ook niet in dat je daadwerkelijk in bad bevalt, er zijn tal van indicaties om toch uit bad te moeten stappen en niet in water te bevallen. Ook kun je gedurende de bevalling overgedragen worden aan de gynaecoloog in het ziekenhuis. Het kan een teleurstelling zijn als je uiteindelijk niet in bad kunt bevallen. Houdt hier van tevoren goed rekening mee. Het doel van de bevalling is uiteindelijk je kindje geboren te laten worden, hoe en waar dan ook.

Waar moet de ruimte waar het bad komt te staan aan voldoen?

Een bevallingsbad dient een minimale doorsnede te hebben van 1.30 meter en een hoogte van 65 cm . Houdt er rekening mee dat de verloskundige en je partner rond het bad moeten kunnen lopen en/of zitten. De kamer waar het bad staat moet een aangename temperatuur hebben en voldoende licht. Zet eventueel een extra lamp in de kamer. Het is fijn als de kamer geventileerd kan worden. Er dient een stopcontact in de buurt te zijn voor de verwarming van het bad en voor de pomp om het bad te legen. Het bad moet beneden staan.

Een badbevalling vereist een praktische organisatie, zoals het reserveren en opzetten van het bad en deze na de bevalling leegmaken en retourneren. Doorgaans zijn de baden echter wel gemaakt om de voorbereiding en het werk na de bevalling minimaal te houden.

Naar het Medische Centrum Leeuwarden kun je een bevalbad meenemen zodat je ook poliklinisch in bad kunt bevallen.

Waarom kan ik niet in mijn eigen ligbad bevallen?
Een gewoon ligbad is te smal om andere houdingen aan te nemen. Een gewoon ligbad is ook niet diep genoeg om helemaal onder water te kunnen liggen. Nadelen zijn ook dat de verloskundige er niet goed bij kan, er is geen ruimte voor je partner en het water koelt snel af.

Meer informatie vindt je op:

Ben je opzoek naar professionele zorg op een persoonlijke manier?
Verloskunde Praktijk Harlingen biedt je zorg op maat!

Verloskunde Praktijk Harlingen biedt je zorg op maat!