Pijnbestrijding

Bij een normaal verlopende, vlotte bevalling is pijnstilling eigenlijk nooit nodig. Immers, op het moment dat je “het niet meer ziet zitten”,  zit je meestal in het laatste stuk van de bevalling vlak voor vlak de uitdrijving. het wordt in de boeken omschreven als de “periode du desespoire”. Bij de uitdrijving hebben we je nodig om goed mee te persen op geleide van de weeën, de uitdrijvende kracht van de baarmoeder. Hierbij moet je volledig geconcentreerd zijn en zeker niet verdoofd of suf door pijnstilling van welke aard dan ook. Wat helpt is uitleg en informatie over pijn in de zwangerschap en tijdens de baring. Wat direct helpt is de juiste coaching en een warme douche, vertrouwen in je verloskundige en kraamverzorgende.

Bij sommige vrouwen is pijnbestrijding echt nodig. Bijvoorbeeld als een bevalling niet vordert en de pijn ondraaglijk is. Pijnbestrijding kan dan een prima middel zijn om de baring toch tot een goed einde te brengen. Echter, bij pijnbestrijding moeten we altijd de hulp van de gynaecoloog inroepen en het kindje extra bewaken tijdens de baring. Pijnbestrijding kan derhalve niet thuis gegeven worden. Er zijn een aantal vormen van pijnbestrijding die min of meer zonder risico voor moeder en kind gegeven kunnen worden. Ten tijde van een bevalling, waarbij pijnbestrijding noodzakelijk blijkt te zijn, worden de diverse opties in overleg met de gynaecoloog en de barende en haar partner besproken. Pijnbestrijding is 24 uur per dag mogelijk in het MCL en het AZS.

Pijnbestrijdingsmethoden

Voor het krijgen van medicijnen moet je altijd naar het ziekenhuis. De reden is dat bij toediening van medicijnen voortdurend je hartslag, bloeddruk en ademhaling moeten worden gecontroleerd. Ook de conditie van je kind moet continu in de gaten gehouden worden door middel van een hartfilmpje (CTG). De apparatuur is alleen in het ziekenhuis beschikbaar. Bij een wens voor pijnbestrijding zullen wij je overdragen aan de gynaecoloog en beval je in het ziekenhuis. In het ziekenhuis zijn er verschillende mogelijkheden van pijnbestrijding; het pompje met Remifentanil en een epiduraal (ruggenprik), of een pethidine injectie. Afhankelijk van hoe ver je bent in de ontsluiting zal gekeken worden welke methode het beste is. Wij zullen in overleg gaan met de gynaecologen en klinisch verloskundigen en de overdracht voor pijnbestrijding gedurende de bevalling regelen.

* Belangrijk is dat je goed geïnformeerd bent én wordt. Hieronder volgt een korte samenvatting van de mogelijkheden, echter bespreek met ons, je eventuele angst voor pijn en de mogelijkheden voor pijnstilling en pijnbestrijding.

Vragen?

Het is belangrijk is dat je goed geïnformeerd bent en wordt als het gaat om pijnbestrijding. Mocht je ondanks onze gegeven voorlichting vragen hebben, stel ze dan gerust.

Tel: 06 – 44 38 56 90

Injectie met Pethidine

Pethidine is een morfineachtig medicijn met een pijnstillend effect. Dit wordt toegediend via een injectie in je bil of bovenbeen. Het werkt binnen een kwartier tot een half uur. De ergste (baring) pijn wordt minder en vaak kun je je daardoor meer ontspannen tussen de weeën door. Sommige vrouwen soezen weg of vallen zelfs in slaap. Het middel is 2 tot 4 uur lang werkzaam. Pethidine wordt alleen gegeven tijdens de ontsluitingsfase. Echter niet meer aan het einde van deze fase, vlak voor de uitdrijving. Dit vanwege de eventuele bijwerkingen voor het kind en omdat de moeder nog te suf kan zijn om actief te kunnen meepersen.

*Alle pijnbestrijding medicatie kent voor- en nadelen. Het zijn morfineachtige stoffen waardoor na toediening extra zorg en nauwkeurige controles geboden moet worden. De medicatie is van invloed op je mobiliteit, aanspreekbaarheid, op mogelijk je bloeddruk en temperatuur, en kan ook van invloed zijn op je kindje. De conditie van je kindje zal dan ook gedurende de gehele bevalling geregistreerd worden.

* Soms werkt pijnbestrijding minder snel en goed, hoe zorgvuldig wij de overdracht regelen en anesthesiologen, gynaecologen en klinisch verloskundigen ook werken. Wij vragen je hier altijd rekening mee te houden. Een ieder van ons zal je zo goed mogelijk blijven begeleiden en je niet alleen laten.

Ben je opzoek naar professionele zorg op een persoonlijke manier?
Verloskunde Praktijk Harlingen biedt je zorg op maat!

Verloskunde Praktijk Harlingen biedt je zorg op maat!