Medisch noodzaak
Bij een gunstig verlopen zwangerschap heeft u de keuze tussen een ziekenhuisbevalling of een thuisbevalling. Als er een medische noodzaak is wordt er altijd gekozen voor een bevalling in het ziekenhuis.
 
Poliklinische bevalling
Een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak wordt een poliklinische bevalling genoemd. De bevalling wordt in dit geval begeleid door ons, de kraamverzorgster of een kraamverpleegkundige assisteert.
Een poliklinische bevalling begint gewoon thuis. Wij komen bij u langs en kijkten hoeveel centimeter ontsluiting u heeft. Bij ongeveer 5 centimeter ontsluiting gaan we naar het ziekenhuis. De bevalling is in een speciale verloskamer in het Medisch Centrum Leeuwarden of het Antonius Ziekenhuis Sneek.
 
Waarom kiezen voor een Poliklinische bevalling?
Voor de bevalling is het belangrijk dat juontspannen bent. Een ziekenhuisbevalling kan geruststellend werken. Er zijn indien nodig immers specialisten in de buurt. Daarnaast hoeft u bij complicaties niet alsnog, met alle bijbehorende stress, naar het ziekenhuis te worden vervoerd.
Bent u  meer ontspannen in uw eigen omgeving, dan is een thuisbevalling voor u misschien een betere keuze. Bij een thuisbevalling hoeft u in principe niet naar het ziekenhuis en weer terug naar huis vervoerd te worden.
 
Ziekenhuisbevalling met medische noodzaak
Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak wordt ook wel klinische bevalling genoemd. Een gynaecoloog is verantwoordelijk voor een klinische bevalling. Vaak begeleidt een klinisch verloskundige de bevalling, zij onderhoudt nauw contact met de gynaecoloog.
 
Ziekenhuistas
U weet niet precies wanneer de bevalling zal beginnen. Vanaf week 37 is het daarom verstandig om een ziekenhuistas klaar te hebben staan. In deze tas zitten alle spullen die handig zijn om mee te nemen naar het ziekenhuis. Onderstaande spullen zitten vaak in een ziekenhuistas:
 
 • Kleding voor uzelf

  Denk hierbij aan kleding om in te bevallen, nachtkleding en schone kleding. Vaak wordt als kleding om in te bevallen gekozen voor een nachtjapon of lang T-shirt. Een elastiekje voor uw haar is ook handig.

 • Toiletspullen

  Het is lekker om je na de bevalling op te frissen. Neem daarvoor de toiletspullen mee die u thuis ook gebruikt.

 • Kleding voor je baby

  Kleding in maat 50/56. Het is belangrijk dat uw kindje goed warm blijft, kies dus voor kleren met lange mouwen en een lange broek. Neem ook een rompertje sokjes, mutsjes en een jasje mee.

 • Maxi-cosi

  Voor het vervoer van uw baby per auto is een maxi-cosi verplicht.

 • Pasjes en kaarten

  In het ziekenhuis gaat het allemaal een stuk sneller als u een geldig identiteitsbewijs, zorgpas en zwangerschapskaart bij u heeft.

 • Fototoestel en leesvoer

  Als u dit bijzondere moment wilt vastleggen, is het verstandig om een (opgeladen) fototoestel of videocamera mee te nemen.© Copyright 2014-2019  Verloskunde Harlingen | Website Best Reclamestudio