Kinderwens

De meeste zwangerschappen ontstaan zonder problemen. Toch geeft een proactieve benadering van de zorg rond zwangerschap en geboorte de best mogelijke condities voor een eventuele zwangerschap. De eerste drie maanden van een zwangerschap zijn heel belangrijk voor het verdere verloop. Het is een fase waarin vrouwen zich vaak nog niet bewust zijn van het feit dat ze zwanger zijn. Helaas kunnen schadelijke invloeden al in een heel vroeg stadium ernstige gevolgen hebben. Tijdige informatie, al voor de conceptie, is van groot belang.

Preconceptioneel advies omvat het reeds voor de conceptie verstrekken van informatie aan aanstaande ouders, over mogelijk te nemen maatregelen, die de gezondheid van moeder en kind kunnen bevorderen. Deze informatie betreft algemene relevante onderwerpen zoals de leeftijd van de aanstaande moeder, schadelijke gevolgen van roken en alcoholgebruik en effecten van foliumzuur. Daarnaast gaat het om meer op een individu gerichte onderwerpen zoals medicijngebruik, mogelijke gevolgen van een chronische aandoening bij de aanstaande moeder, problemen bij een eerdere zwangerschap en erfelijke aandoeningen.

Voorafgaand aan de zwangerschap

Het overgrote deel van de kinderen wordt gezond geboren; 3 tot 5 procent komt ter wereld met een aangeboren afwijking. Een afwijking kan ontstaan door erfelijke invloeden of door invloeden van buiten. Bij veel aandoeningen gaat het om een combinatie van beide. Vaak blijft onduidelijk wat de oorzaak is geweest.

Als je een kinderwens hebt en al voor de zwangerschap wil weten of je een verhoogd risico loopt, kun je altijd een afspraak met ons maken. Wij zullen je voorlichting geven waardoor je kunt kiezen voor eventueel extra onderzoek tijdens, of misschien voor een alternatieve manier om zwanger te worden – met zaad of een eicel van een donor bijvoorbeeld. Accepteer je het risico, dan kun je je voorbereiden op een kind dat misschien een aandoening heeft. Het is zinvol om voor het zwanger worden te checken of je een verhoogd risico loopt om een kind met een aandoening te krijgen.

Bijvoorbeeld vitaminen

Gezonde voeding is tijdens de zwangerschap extra belangrijk. Gedurende de gehele zwangerschap is je kind afhankelijk van de voeding die je eet en drinkt. Dat betekent niet dat tijdens je zwangerschap er “voor twee” gegeten moet worden. Wel is het van belang gezond en gevarieerd te eten. Behalve foliumzuur is het tijdens de zwangerschap niet nodig extra vitaminen en/of mineralen te slikken als je gevarieerd eet. Wanneer je toch behoefte hebt om vitaminen te slikken, gebruik dan  alleen vitaminen die speciaal voor zwangere vrouwen zijn. Teveel Vitamine A is een van de weinige vitaminen die wel schadelijk is voor het ongeboren kindje. Vitamine A zit vooral in lever en leverproducten. Wees dus voorzichtig  hiermee, één boterham per dag mag.

Vragen?

WIj zijn Sylvia en Suzanne, verloskundigen bij Verloskunde Praktijk Harlingen. Als je een vraag hebt of je wilt aanmelden dan kun je ons bereiken op:

Tel: 06 – 44 38 56 90

Ben je opzoek naar professionele zorg op een persoonlijke manier?
Verloskunde Praktijk Harlingen biedt je zorg op maat!

Verloskunde Praktijk Harlingen biedt je zorg op maat!