Overgewicht
Bij overgewicht kan afvallen bijdragen aan een verbeterde vruchtbaarheid. Via de diëtist of met behulp van de eetmeter kunt u proberen uw eetpatroon te verbeteren en af te vallen.
 
Overgewicht en gezondheidsrisico's
Over de hele wereld hebben steeds meer mensen last van overgewicht. In Nederland zijn drie op de tien vrouwen te zwaar. Overgewicht geeft risico’s voor uw gezondheid en meer risico's in de zwangerschap. U heeft  bijvoorbeeld een grotere kans op suikerziekte, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten en complicaties bij de baring.
 
Wanneer heeft u overgewicht?
Aan de hoogte van de BMI  de Body Mass Index (BMI) berekenen wij uw gewicht.  De BMI wordt berekend door uw gewicht (in kilo’s) te delen door het kwadraat van uw lengte (in cm/mtr) Als de uitkomst van deze rekensom hoger is dan 25, dan is er sprake van overgewicht De BMI waarde is niet hetzelfde als het percentage lichaamsvet. Maar meestal geldt wel: hoe hoger de BMI, hoe hoger het percentage lichaamsvet.
 
Overgewicht en vruchtbaarheid
Uit onderzoeken is gebleken dat overgewicht een negatief effect heeft op devruchtbaarheid. Overgewicht kan namelijkzorgen voor veranderingen in de hormoonhuishouding.Daardoor raakt de functie van de eierstokken verstoord en wordt uw menstruatie onregelmatig of blijft zelfs helemaal weg. Maar ook bij vrouwen die regelmatig menstrueren zorgt overgewicht ervoor dat het langer dan gemiddeld duurt om zwanger te worden. Hoe hoger de BMI, hoe meer de kans op een zwangerschap afneemt. Bij een BMI van 35 is de kans op een zwangerschap 26% lager dan bij een BMI tussen de 21 en 29. Bij een BMI van 40 is de kans op een zwangerschap zelfs 43% lager. Gemiddeld kunt u ervan uitgaan dat elke BMI-eenheid boven de 29 zorgt voor een afname van de zwangerschapskans met ongeveer 5%.
Vrouwen met een stabiel en gezond gewicht vormen een betere ‘omgeving’ voor de rijping van een eitje en de ontwikkeling van een bevruchte eicel.
 
Overgewicht en teveel geslachtshormonen
De kans dat overgewicht gezondheidsproblemen geeft hangt o.a. af van de verdeling van het gewicht over uw lichaam. Het gaat daarbij met name om de vetverdeling. Ophoping van vet bij de buik zorgt voor grotere problemen dan ophoping van vet rond de heupen en benen. Een indruk van de vetverdeling krijgt u door de middelomtrek te meten. Vanaf een middelomtrek van 88 cm nemen de risico’s snel toe. In buikvet worden namelijk hormonen aangemaakt. Meer buikvet zorgt voor meer hormoonproductie, vooral van het geslachtshormoon testosteron. Dit testosteron wordt weer omgezet in het hormoon oestrogeen. Normaal gesproken stijgt de hoeveelheid oestrogeen alleen als er een eiblaasje groeit. Wanneer de hoeveelheid oestrogeen altijd verhoogd is, denken de hersenen dus dat er al een groeiend eiblaasje is. De hersenen maken dan geen FSH (Follikel Stimulerend Hormoon); het hormoon dat de eierstok moet stimuleren om een eiblaasje te laten rijpen. Het gevolg is: geen groei van een eiblaasje, geen eisprong en geen menstruatie. Zo zorgt het overtollige lichaamsvet er dus voor dat de menstruatiecyclus verstoord raakt.
 
Overgewicht en verstoorde suikerstofwisseling
Een ander gevolg van overgewicht is dat uw lichaam meer moeite moet doen om de suikerwaardes op peil te houden. Een belangrijk hormoon in de suikerstofwisseling is insuline. Als u eet, stijgt de hoeveelheid suiker in uw bloed. Uw lichaam maakt dan insuline, waardoor de suikerwaarde weer daalt. Vrouwen met overgewicht hebben meer insuline nodig voor het behouden van normale suikerwaardes. Uw lichaam gaat dus meer insuline aanmaken. Bij een ongunstige vetverdeling (meer vet rond de buik) is die stijging van de insulinewaarde nog duidelijker. Een te hoge insulinewaarde heeft gevolgen voor de vruchtbaarheid.
Het zorgt voor: daling van de hoeveelheid SHBG (Sex Hormone Binding Globuline). Dit is een hormoon dat onder andere testosteron vervoert door de bloedbaan. Een daling van SHBG zorgt voor een stijging van dehoeveelheid testosteron in de bloedbaan, en meer testosteron zorgt weervoor aanmaak van meer oestrogeen (zievorige paragraaf).Het zorgt voor: stijging van de hoeveelheid LH (LuteïniserendHormoon). Hierdoor is de eierstok minder goed in staat om eiblaasjes te laten groeien.
Wanneer u langere tijd overgewicht hebt, zijn er langdurig hogere insulinewaardes nodig om de suikerspiegels in uw lichaam op peil te houden. Daardoor kan het gebeuren dat het lichaam steeds ongevoeliger wordt voor insuline. Uiteindelijk lukt het dan niet meer om de suikers binnen de normale waardes te houden. De suikerwaardes zullen stijgen en dit noemen we suikerziekte (diabetes). Het ontwikkelen van suikerziekte bij vrouwen met overgewicht is dan ook een groot risico voor de toekomst.
 
Oorzaken van overgewicht:
 
Ongezond eten
Er zijn een aantal ziektes die overgewicht kunnen veroorzaken, maar slechts een klein gedeelte van de mensen met overgewicht heeft een van deze ziektes. Meestal is de oorzaak van overgewicht duidelijk: het lichaam krijgt meer energie (calorieën) binnen dan het verbruikt. Verkeerde eetgewoontes zoals onregelmatig eten, maaltijden overslaan en/of een verkeerde samenstelling van de voeding zijn vaak de oorzaak. Ook kan het hongergevoel verstoord zijn waardoor u voortdurend een hongergevoel heeft.
 
Te weinig bewegen
Een andere belangrijke factor in de ontwikkeling van overgewicht is te weinig lichaamsbeweging. De afgelopen jaren zijnwe steeds minder gaan bewegen, terwijl we juist meer calorieën binnenkrijgen met onze voeding. We hebben minder beweging nodig om in onze dagelijkse behoeftes te voorzien. Communiceren doen we bijvoorbeeld steeds meer via de computer en boodschappen doen we vaker met de auto, of we laten ze bezorgen.
 
Psychische oorzaak
Ongezond eetgedrag kan ook een psychische oorzaak hebben. Een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen spelen hier vaak een rol in. Spanningen, frustraties en teleurstellingen worden als het ware ‘weggegeten’. Maar: eetbuien zorgen uiteindelijk juist voor nog meer spanningen, die weer nieuwe eetbuien uitlokken. Zo komt u in een neerwaartse spiraal terecht.De verloskundigen uit de Verloskundepraktijk Harlingen werken nauw samen met diëtisten en gynaecologen, psychiaters, huisartsen en fysiotherapeuten om u zo goed mogelijk te helpen. U van de juiste individuele adviezen te voorzien en persoonlijk te begeleiden. Voor de zwangerschap kunt u preconceptioneel adviezen krijgen. De verloskundigen zijn hiervoor gecertificeerd. Wij kunnen een plan maken en u doorverwijzen. Voelt u zich vrij uw vragen te stellen, wij zullen u met aandacht en begrip begeleiden.
 
 


© Copyright 2014-2019  Verloskunde Harlingen | Website Best Reclamestudio