Wat is een miskraam?

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. U merkt dit meestal het eerst aan een gevoel alsof u ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn. Soms gebeurd er niets en wordt pas tijdens de eerste echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is.

Er is sprake van een miskraam als uw zwangerschap eindigt in de eerste 16 weken: Een niet-levensvatbare vrucht is gestopt met groeien en wordt afgestoten. Een miskraam is een natuurlijke oplossing voor iets wat fout ging rond de bevruchting. In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam. De medische term voor een miskraam is spontane abortus.

 

Bang voor een miskraam

Bent u erg bang voor een miskraam? Een miskraam komt zonder dat u er iets aan kan veranderen. De natuur beslist hierin en vaak met een goede reden: bij de bevruchting is een foutje opgetreden waardoor het niet zal groeien tot een gezond kindje. Heel voorzichtig aan doen, hoeft dus niet. Het laat echt niet zomaar los tijdens het sporten of vrijen.

 

Miskraam voorkomen?

Een miskraam kun je eigenlijk niet te voorkomen. Medicijnen of maatregelen zoals bedrust of stoppen met werken zijn dan ook niet nodig. Wel kunt u zorgen voor een goede start van uw zwangerschap door meer te weten van risico’s tijdens de zwangerschap en gezond leven. 

 

Begin van een miskraam

Een miskraam kan op 3 manieren op gang komen:

 

Spontaan

Vaginaal bloedverlies en licht menstruatieachtige pijn kunnen het eerste teken van een miskraam zijn. Zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid nemen soms af vlak voor een miskraam. Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen vanzelf op gang. Soms duurt dit een week tot enkele weken. Geleidelijk krijgt u buikkrampen die steeds heviger worden en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie. Een miskraam bij 12-16 weken kan meer pijn doen, omdat u dan een soort ontsluitingsweeën heeft om het grotere vruchtje uit de baarmoeder te werken. Soms verliest u ook bloedstolsels. Wanneer het vruchtje eruit is, wordt de pijn vrijwel meteen minder. Het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen bloedverlies van een menstruatie. Het is verstandig geen tampons te gebruiken. 

Vruchtje opvangen

Probeer bij een spontane miskraam het vruchtje op te vangen. Bijvoorbeeld in een glazen potje. De verloskundige kan dan kijken of het vruchtje compleet is en of er niet nog een deel in je lichaam is achtergebleven. Als de vrucht niet in zijn geheel naar buiten gekomen is en u blijft veel bloed verliezen, dan is een curettage meestal nodig om de rest van het weefsel weg te halen.

 

Medicijnen

Door tabletten in de vagina in te brengen kan een spontane miskraam opgewekt worden. De miskraam verloopt dan hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam. U hoeft niet naar het ziekenhuis. Helaas werken de medicijnen werken niet altijd: bij ongeveer de helft van de vrouwen lukt het. Als de miskraam niet op gang komt, is alsnog een curettage nodig.

 

Curettage

Een curettage is een kleine operatieve ingreep. De baarmoederholte  wordt hierbij via de vagina schoongemaakt. Deze kleine ingreep duur ongeveer 10 á 15 min. De gynaecologen zullen u specifieke voorlichting geven.

 

 

 
© Copyright 2014-2019  Verloskunde Harlingen | Website Best Reclamestudio