Wat is een miskraam?

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. Je merkt dit meestal het eerst aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn. Soms gebeurd er niets en wordt pas tijdens de eerste echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is.

Er is sprake van een miskraam als je zwangerschap eindigt in de eerste 16 weken: Een niet-levensvatbare vrucht is gestopt met groeien en wordt afgestoten. Een miskraam is meestal een natuurlijke oplossing voor iets wat fout ging rond de bevruchting. In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam. De medische term voor een miskraam is spontane abortus.

Miskraam begeleiding

Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners. De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind. Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.

Het is goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.

  • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
  • Praat erover met ons. Deel je verdriet met je partner, met je zus of een vriendin. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt.
  • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
  • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.

En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Bel ons, wij zullen je begeleiden om het verlies van je zwangerschap te verwerken en zo nodig begeleiding te zoeken die bij jou past.

 

Extra zorg en begeleiding bij een miskraam of abortus is erg belangrijk.

Wij zijn hiervoor opgeleid.

Tel: 06 – 44 38 56 90

miskraam

Begin van een miskraam

Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen vanzelf op gang

Spontaan

Vaginaal bloedverlies en licht menstruatieachtige pijn kunnen het eerste teken van een miskraam zijn. Zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid nemen soms af vlak voor een miskraam. Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen vanzelf op gang. Soms duurt dit een week tot enkele weken. Geleidelijk krijgt u buikkrampen die steeds heviger worden en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie. Een miskraam bij 12-16 weken kan meer pijn doen, omdat u dan een soort ontsluitingsweeën heeft om het grotere vruchtje uit de baarmoeder te werken. Soms verliest u ook bloedstolsels. Wanneer het vruchtje eruit is, wordt de pijn vrijwel meteen minder. Het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen bloedverlies van een menstruatie. Het is verstandig geen tampons te gebruiken.

Vruchtje opvangen

Probeer bij een spontane miskraam het vruchtje op te vangen. Bijvoorbeeld in een glazen potje.

Wij kunnen kijken of het vruchtje compleet. Als de vrucht niet in zijn geheel naar buiten gekomen is en je blijft veel bloed verliezen, dan zullen wij kijken hoe wij jou verder kunnen helpen.

Medicijnen

Door tabletten in de vagina in te brengen kan een miskraam in gang worden gebracht. De miskraam verloopt dan hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam. Je hoeft niet naar het ziekenhuis. Helaas werken deze medicijnen niet altijd: bij ongeveer de helft van de vrouwen is alsnog een curettage nodig.

Curettage

Een curettage is een kleine operatieve ingreep. Via de vagina wordt de baarmoederholte schoongemaakt. Deze kleine ingreep duur ongeveer 10 á 15 min. De gynaecologen zullen jou hierbij helpen en specifieke voorlichting geven.

Ben je opzoek naar professionele zorg op een persoonlijke manier?
Verloskunde Praktijk Harlingen biedt je zorg op maat!

Verloskunde Praktijk Harlingen biedt je zorg op maat!