Uitgerekende datum

Je bent de uitgerekende datum gepasseerd en nog niet bevallen? In de volksmond spreekt men dan van overtijd maar voor ons ben je dat pas bij een zwangerschapsduur van 42 weken. Vanaf dat moment spreken wij van serotiniteit en zullen wij je doorverwijzen naar de gynaecoloog voor kunstmatige inleiding van je bevalling.Wij kunnen niet voorkomen dat je overtijd gaat. Soms kunnen wij de natuur een handje helpen door te strippen.

Strippen

Bij het strippen worden via de baarmoederhals met een of twee vingers de vliezen van de baarmoederwand losgewoeld. Als reactie daarop produceert het lichaam op lokaal niveau prostaglandinen. Deze hormoonachtige stoffen bevorderen het rijpen van de baarmoederhals en kunnen weeën op natuurlijke wijze opwekken.

Uit onderzoek is gebleken dat strippen nut heeft. Het meeste effect van strippen is vanaf een zwangerschapsduur van >41 weken. Zonder strippen werd 46% van de vrouwen die zwanger waren van hun eerste kind 42 weken zwanger. Door te strippen nam dit percentage af naar 29%. Bij vrouwen die voor de tweede of volgende keer zwanger waren halveert het aantal wat serotien werd van 34% naar 17%.  Als je binnen 20 uur geen weeën krijgt dan heeft het strippen geen effect gehad. Wel kan het strippen ervoor zorgen dat de rijping van de baarmoedermond versneld wordt.

Het strippen kunnen we doen tijdens de gewone zwangerschapscontrole. Het heeft geen enkele zin deze handeling te forceren of te vroeg uit te voeren. Wij doen dit dan ook pas bij een zwangerschapsduur van 41+3 en kunnen dit dan nog 1x herhalen. Het bezwaar bij te vroeg in de zwangerschap ‘strippen’ is dat je buikkrampen kunt krijgen zonder dat de baring echt doorzet en je daardoor uitgeput raakt. Door de stress van deze samentrekkingen van de baarmoeder kan de baby bovendien ontlasting lozen in het vruchtwater.

We zullen met jou bespreken of je gestript wilt worden. Je kunt er uiteraard ook van afzien.

Vragen?

Heb je een vraag? Wij staan je graag te woord.

Tel: 06 – 44 38 56 90

Ben je opzoek naar professionele zorg op een persoonlijke manier? Verloskunde Praktijk Harlingen biedt je zorg op maat!

Verloskunde Praktijk Harlingen biedt je zorg op maat!