Stuitligging

Aan het eind van de zwangerschap ligt 3-4% van de baby’s in een stuitligging. Dat wil zeggen met de billetjes in het bekken van de moeder en het hoofdje boven. Er zijn verschillende type stuitligging:

volkomen stuit  –  half onvolkomen stuit  –  onvolkomen stuit

Een baby in stuitligging heeft consequenties voor het verdere verloop van de zwangerschap en de bevalling. Omdat er bij stuitligging iets meer kans is op complicaties zal de bevalling plaatsvinden in een ziekenhuis onder leiding van een gynaecoloog.

Wat te doen als je baby in stuit ligt?

U kunt wachten tot het kindje spontaan draait naar een hoofdligging. Als bij 35-36-37 weken dit niet is gebeurd, dan zal de verloskundige de zorg overdragen aan de gynaecoloog. De mogelijkheid die een kindje heeft om zelf te draaien, is van meerdere factoren afhankelijk: o.a. de ruimte in uw buik, het type stuitligging, de termijn van de zwangerschap, de indaling in het bekken.

  • U kunt kiezen voor een uitwendige versie. Gespecialiseerde verloskundigen kunnen van buitenaf met de handen op uw buik proberen om het kindje te keren. Voor een versiepoging zullen wij u doorverwijzen naar het MCL of het AZS. Alvorens u gekozen heeft voor de poging en de versie gedaan zal worden, krijgt u uitvoerig informatie en worden er controles gedaan om uw gezondheid en die van de baby in kaart te brengen. Een uitwendige versie is een veilige en effectieve manier om een kindje in hoofdligging te krijgen. Het slagingspercentage is van meerdere factoren afhankelijk: o.a. of het je eerste kindje is of niet, de ruimte in uw buik, de grootte van de baby, etc.
  • Soms wordt er geprobeerd om met acupunctuur een baby te draaien. Door een behandeling met Moxa wordt de baby gestimuleerd om meer te bewegen en zichzelf om te keren. De effectiviteit van deze behandeling is niet voldoende bewezen.

Tenslotte

De belangrijkste voorlichting over de stuit, versiepogingen, keuze vaginalebevalling of keizerssnede, vindt plaats in de spreekkamer, tijdens onze gesprekken of tijdens de consulten bij de gynaecoloog.

Vaak is informatie op internet niet juist of niet volledig. Probeer daarom niet te veel te ‘googlen’. Betrouwbare informatie over stuitligging en de uitwendige versie is te vinden via:

Vragen?

Heb je een vraag? Wij staan je graag te woord.

Tel: 06 – 44 38 56 90

Ben je opzoek naar professionele zorg op een persoonlijke manier? Verloskunde Praktijk Harlingen biedt je zorg op maat!

Verloskunde Praktijk Harlingen biedt je zorg op maat!